Skip to content

Stemmingsstoornissen

Onder stemmingsstoornissen vallen depressieve, dysthyme en bipolaire stoornissen. Mensen met een depressieve stoornis voelen zich vaak somber en kunnen bijna geen plezier meer aan dingen beleven. Ze zien dingen vaak negatief in en kunnen geen energie opbrengen voor activiteiten. Meestal onttrekken ze zich aan sociale contacten, omdat ze daar geen behoefte aan hebben of er de energie niet voor kunnen opbrengen.

Mensen met een bipolaire stoornis hebben net als mensen met een depressie last van depressieve klachten. Bij hen worden de depressieve perioden echter afgewisseld met perioden van extreme energie, positivisme en drang om dingen te ondernemen. Zo'n periode wordt een manie genoemd. Mensen in een manische periode overschatten zichzelf en slapen vaak veel minder dan normaal.

Stemmingsstoornissen komen vaak voor. De meest voorkomende stemmingsstoornis bij ouderen is depressie. In Nederland hadden in 2007 zo'n 33.913 mannen en 88.083 vrouwen boven de 65 jaar last van depressieve klachten (RIVM). Dat is een aanzienlijk aantal.

Kijk hieronder twee video's om een impressie te krijgen van hoe een depressie ervaart en hoe een depressieve moeder reageert op bezoek van haar dochter.

Verder in dit dossier informatie over:

Wat is het?

Gevolgen en behandeling

Onderzoek en diagnostiek

Overige informatie

 

Hoe ervaart iemand een depressie

Depressieve moeder reageert op bezoek dochter