Skip to content

Gevolgen en behandeling dossier Schizofrenie

Gevolgen

Het is voor omstanders heel moeilijk om de symptomen te signaleren die bij schizofrenie horen. Vaak uiten de eerste symptomen zich in de puberteit, een tijd waarin veel pubers rare dingen doen en het wel eens lijkt alsof ze de werkelijkheid niet meer zien. Het gebeurt heel weinig dat bij mensen op late leeftijd schizofrenie wordt geconstateerd. Ze hebben meestal al een lange periode achter de rug met terugkerende psychosen en functioneren niet zoals gezonde mensen van dezelfde leeftijd. Wanneer bij iemand met schizofrenie signalen worden waargenomen die duiden dat er een psychose aankomt, waarschuw diegene dan en stimuleer om hulp te zoeken. In een vroeg stadium kan een volledige psychose vaak voorkomen worden door in te grijpen met bijvoorbeeld medicatie.

Het is belangrijk om grenzen aan te geven. In contact met mensen met schizofrenie is het belangrijk om duidelijk en eerlijk te zijn: niet meepraten met de waanideeën of hallucinaties. Het is wel goed om te proberen te begrijpen wat de ander meemaakt, zonder dat men daarin meegezogen wordt.

 

Behandeling

Schizofrenie is niet te genezen, maar vaak wel goed te behandelen. Hoe eerder er begonnen wordt met behandelen, hoe beter de resultaten zullen zijn. Medicijnen zijn bij schizofrenie erg behulpzaam en kunnen ervoor zorgen dat iemand veel minder last heeft van psychosen. Als medicatie de enige behandeling is die iemand ontvangt, is de kans op stoppen met medicatie veel groter dan weer medicijngebruik gecombineerd wordt met gesprekstherapie en lotgenotencontact. Verschillende soorten gesprekstherapie zijn mogelijk zoals: sociale-vaardigheidstraining en psycho-educatie. Antipsychotica worden voorgeschreven om psychosen tegen te gaan, maar ook de negatieve symptomen worden hierbij vermindert.

Bron: Fonds psychische gezondheid.