Skip to content

NKOP symposium 2018

Terugblik op NKOP symposium '18

Op 1 november 2018 vond het jaarlijks symposium van het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie (NKOP) plaats. Dit jaar op een wel heel bijzondere locatie, namelijk bij één van de leden: Atlant! In de mooie bossen van Beekbergen op het terrein van Atlant vond deze dag plaats.

Extra mooi was dat er zoveel geïnteresseerden waren dat er in de week ervoor een aanmeldingenstop nodig was. Het symposium was vol! En uit de evaluatie blijkt dat de deelnemers de dag gemiddeld een 7.8 hebben gegeven.

Het lijkt dan ook gelukt te zijn een interessant programma neer te zetten voor iedereen, zowel medewerkers uit de GGZ als uit de VVT. Met als grote verbindende factor: Ouderenpsychiatrie.

Op deze dag is altijd veel ruimte voor ontmoetingen, van onze leden hebben we terug gehoord dat dit erg gewaardeerd wordt.

De dag begon met twee plenaire lezingen die een overzicht gaven over de ouderenpsychiatrie gedurende de afgelopen decennia, vanuit zowel een wetenschappelijk kader als vanuit de praktijk.

Vervolgens verspreidden de deelnemers zich over meerdere locaties waar de workshops gehouden werden met onderwerpen als VERS training bij ouderen, mediatieve therapie binnen het verpleeghuis bij persoonlijkheidsstoornissen, psychotrauma bij ouderen en samenwerken met moeilijke systemen/families.

Na de lunch, waar weer volop ruimte was voor nieuwe ontmoetingen en bijpraten met bekenden, vond de tweede parallelsessie plaats. Dit keer met onderwerpen als persoonlijkheidsproblematiek gecombineerd met dementie of NAH in het verpleeghuis, Proeftuin Ruwaard, herstelvisie in zowel GGZ als VVT en FACT voor ouderen.

De rest van het programma vond plaats in de plenaire zaal. Een belangrijke sessie ging over de samenwerking tussen GGZ en VVT. Een van de punten die op de kennisagenda ouderenpsychiatrie staat is namelijk de samenwerking tussen GGZ en VVT. Klik hier om de kennisagenda in te zien.

Twee instellingen die met elkaar samenwerken, Topaz en GGZ Rivierduinen, vertelden hoe de samenwerking tussen hen verloopt en wat succesfactoren hierin zijn. Vervolgens kon de zaal hierop reageren. Dit had tot doel te leren van elkaar en komt voort vanuit een invitational die geweest is over dit onderwerp. Klik hier m de analyse hieromtrent te lezen.

Tot slot is de NKOP-award 2018 uitgereikt, de winnaar is: Willy Garenfeld!

Willy wordt beschreven als een zeer deskundig ouderenpsychiater en opleider ouderenpsychiatrie. Hij heeft bijgedragen aan diverse handboeken, zowel als auteur als redacteur, en heeft ook diverse artikelen op zijn naam staan.

Hij spreekt al jarenlang door het hele land op diverse congressen voor allerlei disciplines in de psychiatrie en VVT-sector. Is tevens boegbeeld van PersonaCura, expertisecentrum voor persoonlijkheidsstoornissen en autisme bij ouderen.

Was afgelopen jaar landelijk tutor voor de opleiding tot psychiater.

Is altijd bereikbaar per telefoon voor consultatie en advies over diagnostiek en vooral farmacotherapie voor collega’s uit het hele land in de ouderenpsychiatrie en de VVT-sector. Tevens heeft hij een zeer hoog kennisniveau, legt uitstekend uit, heeft de gave van het doceren, zeer collegiaal en een aardige vent!

Meer dan verdiend dus!

De dag werd gezamenlijk afgesloten door Ester Willemse (teamleider bij Atlant en dagvoorzitter) en Lonneke Arnold (coördinator NKOP). Ester heeft als dagvoorzitter dit symposium uitstekend geleid.

Wij bedanken Atlant dat zij hun deuren hebben geopend voor dit symposium en kijken uit naar samenwerking met andere NKOP leden om ook het volgende symposium weer een succes te laten worden!